Pazartesi, Aralık 23, 2024

YAŞ PİLOT OLMAYA BİR ENGEL Mİ?: SİZDEN GELEN SORULAR

tarafından Brcva
325 Görüntüleme
YAS-PİLOT-OLMAYA-BİR-ENGEL-Mİ-SİZDEN-GELEN-SORULAR7

En Çok Sorulan Sorular Yazısı Başlıyor…

Türk Hava Yolları pilot aday adayı seçim sürecinde bugüne kadar yaşadığım her şeyi detaylı olarak paylaşmaya çalıştım. Bu süre zarfında sizlerden gelen soruları olabildiğince hızlı yanıtladım fakat fark ettim ki bazı sorular sürekli gelmeye devam ediyor. Bu nedenle bana en çok yöneltilen sorulardan oluşan bir derleme yaparak ilk adımda oluşan sorulara bir  faydam olsun istiyorum.

1- Pilot Olmak İçin Çok mu Yaşlıyım yoksa Çok mu Küçüğüm?

YAS-PİLOT-OLMAYA-BİR-ENGEL-Mİ-SİZDEN-GELEN-SORULAR

İlginçtir ki kimi adaylar yaşlarının küçük olmasından, kimileri ise görece “yaşlı” olduklarından endişe ediyorlar. Şimdi yazacağım cümle aslında daha sonraki soruların hepsinin de cevabı niteliğinde bence:

“”Eğer ilanda belirtilen kriterlere uyuyor iseniz, daha fazlasını düşünmenize gerek yok”

Şunu belirtmekte fayda var: Ben de THY Akademisinde okumaya hak kazanan pilot adaylarından sadece biriyim. Ne THY seçim kurulunda yer alıyorum, ne de bu konu hakkında bir otorite sahibiyim. Bu nedenle burada yazdığım her cümle, kendi tecrübelerimden yola çıkarak edindiğim deneyimleri yansıtır. Kısacası bana fikrimi soran kişilere, ben de kendi düşüncelerimi yazılarımla aktarıyorum. Konumuza dönersek, ben sınavlara hazırlanırken de birçok arkadaşım bu tarz endişelere sahipti. İçlerini rahatlatabilmek amacı ile birilerine sorma ihtiyacı hissediyorlardı en doğal şekli ile. Ancak;

Bazen kişilerin verdiği yanıtlar, kendi yorumlarını da içerebiliyor ve ne yazık ki bu yorumlar yolun başındaki hevesli kişileri bazen olumsuz etkiliyor. Bu sebeple aklınızda bir soru varsa önce kendinize şunu söylemenizi öneririm.

“Bu ne kadar mantıklı?”

Sorunuz her ne olursa olsun, mantık çerçevesinde bir cevabı yoksa dert etmeyin. “Tıpkı yaşım 30’dan büyük diye beni elerler mi?” veya “henüz 22 yaşındayım, bana pilot olmak için çok küçüksün derler mi?” soruları gibi…

Koskoca Türk Hava Yolları bunu daha önceden düşünmüş ve buna göre kriterleri belirlemiş olmalı değil mi? Öyleyse bunu hiç dert etmeyin ve çalışmanıza odaklanın. Ben 30 yaşımda kazandım, başka bir arkadaşım 31, ve orada tanıştığım bir aday ise yeni mezun olmuştu- kazandı.

Sanırım yaş sorularının cevabı böylelikle çözülmüş oldu.

2- Evli veya Çocuklu Olmak Seçilme Durumunda Adayı Arka Sıraya İter mi?

YAS-PİLOT-OLMAYA-BİR-ENGEL-Mİ-SİZDEN-GELEN-SORULAR2

Sizce iter mi? Bence itmez. Dediğim gibi bu konuda tabii ki ben otorite değilim, kuralları ben belirlemiyorum ancak böyle bir şey olsaydı neden daha fazla adayla mülakat yapmayı ve hem nakit hem de vakit kaybını göze alsın ki şirket? Öyle değil mi?

Cümlelerim sert oldu ama bu nedenlerle birilerinin söylediği kulaktan dolma bilgilerle hevesi kırılan insanlarla tanıştım, cidden insan hayret ediyor.

Neyse sonuç olarak akademide şuan evli ve çocuklu adaylar var, sorunuzun yanıtı da bu bence.

3- Daha Önce Bir Kaç Kez Elenmiş Olmak Ön Yargı Getirir mi?

Bu konuda sanırım tecrübeli bir aday olarak bir kaç cümle söyleyebilecek şeyler yaşadım. Sınavlara kaç defa girdiğimi yazıyorum:

  • DLR 1 – 2
  • Kurul Mülakatı – 4
  • DLR 2 – 2
  • İstanbul Üni – 1
  • CRM – 1

Bazen yaşanmış örnekler vermek, farazi konuşmaktan iyidir diye düşünüyorum. Gördüğünüz gibi ben de çok mücadele ettim. Eğer size verilmiş bir hak varsa, gücünüzü sonuna kadar mücadele etmek için kullanın. Sadece bu yeter.

4- Kadın Olmak?

YAS-PİLOT-OLMAYA-BİR-ENGEL-Mİ-SİZDEN-GELEN-SORULAR3

Cümlenin devamını bile getirmek istemedim soruyu yazarken. Lütfen… Ne alakası var? Yani bunu bu şekilde düşünmek, akla getirmek bile çok yanlış. Sizlere sunulan niteliklere uyuyorsanız, sınavları başarıyla geçebiliyorsanız başka da bir şey düşünmenize gerek yok. Nitelikli bir kişi olmak gerekiyor, cinsiyetin ise bununla bir ilgisi yok.

5- Ben Sözelciyim, Sizce Kazanabilir miyim?

İşte en çok sorulan soru. Yıllar önce pilotluk için mühendislik şartı aranıyordu fakat şuan öyle bir şart yok. Herkes daldan mezun insan sınavlara girebilir. Bu nedenle muhakkak bazı alanlarda eğitim almış kişilerin, matematik ve fizik gibi konuları daha hızlı kavraması mümkün olacaktır. Ancak bu demek değil ki bir sözelci bu sınavları kazanamaz. Ben yapılamaz- edilemez kavramına hayatım boyunca inanmadım. Bu yüzden de eğer gerçekten pilot olmak istiyorsanız, bazı kişilere göre daha fazla çalışmanız gerekecek olsa bile bunu başarabilirsiniz. Ayrıca bir hayaliniz varsa eğer, kim size bunu yapamazsın diyebilir? Kim sizi hayalinizin mesleğinden alıkoyabilecek hakka sahiptir? Lütfen sadece çok sıkı çalışın.

6- İngilizce Havacılıkta Ne Kadar Önemli?

YAS-PİLOT-OLMAYA-BİR-ENGEL-Mİ-SİZDEN-GELEN-SORULAR4

Çok.

Havacılık dili İngilizcedir. Hem derslerde, hem de mesleğe başladıktan sonra İngilizce’yi her zaman kullanacaksınız. Bu nedenle İngilizce’yi her zaman ön planda tutmak gerek.

7- DLR 1’den Sonra THY Tarafından Verilen 10+3 Soru Önemli Mi?

Bu sorular sizin mülakatınızı gerçekleştirecek olan kişilere sizler hakkında ön bilgi sunan bir nevi hazırlık aşaması. Ben önemli olduklarını düşünüyorum çünkü cevapları yazarken kendinizi de sınıyor ve irdeliyorsunuz. Cevaplarınızı yazarken dürüst olmanızı tavsiye ederim.

8- DLR 1’i Geçmek Çok Mu Zor?

Sanırım bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Benim için yanıt: Hayır

Sınav sürecinin en keyifli, çalışması en eğlenceli bölümü DLR 1 bence. Yeteri kadar çalışma yapıldığında kaydettiğiniz ilerlemeyi rahatlıkla göreceksiniz. Her kişinin daha zor bulduğu modüller olacaktır, bunları tespit edip onlara ağırlık vermek mantıklı bir davranış olur.

9- Mülakatlarda Rol Mü Yapılmalı?

Bu soruya ben THY açısından yanıt veremem ancak Burcu açısından cevabım hayır. Ahlaki ve karakteristik değerlere bağlı bir durum sanırım. Yani rol yaptığınızda içiniz rahat edecekse eğer karar sizin. Ancak işin şu yanını da düşünün: Eğer rol yapmanıza rağmen elenirseniz, aklınızda her zaman şu soru olmayacak mı? : “Acaba kendim olsaydım geçebilecek miydim?”

10- Pilot Olmak için Matematik ve Fizik Ne Kadar Gerekli?

YAS-PİLOT-OLMAYA-BİR-ENGEL-Mİ-SİZDEN-GELEN-SORULAR5

Uçmak, başlı başına birçok farklı disiplinin hesaba katılmasıyla başarılmış bir eylem. Bunların içinde tabii ki matematik ve fiziğin önemli bir yeri var. Youtube’da özellikle bu konun detaylı ayrıntılarını açıklayan pilotların kanalları var. Mutlaka izleyin derim. Ama gerek uçağın aerodinamik yapısı, gerek akademide gerekse mesleğe başlandığından itibaren tüm yapacağınız uçuşlarda hesaplamalar yapmanız gerecek. İleride daha fazla bilgi sahibi olduğumda, sizlerle bunların detaylarını da paylaşırım. Ancak şu an kaptanlarımızın detaylıca açıkladığı bilgi dolu paylaşımları takip etmenizi öneririm. Bu bilim dallarının, ne kadar önemli olduğunu sizlerde göreceksiniz.

11- Yüksekten Korkuyorum ama Uçak Yolculuğundan Korkmuyorum. Sizce Pilot Olabilir miyim?

Dürüst olmak gerekirse bu soruyu ilk duyduğumda oldukça şaşırmıştım. Hala da biraz ilginç olduğunu söylemem gerek. Bir kişiye pilot olursun veya olamazsın demek benim haddime değil. Hele ki böyle bir durumda nasıl bir yaklaşımda bulunmak gerekiyor onu bile bilmiyorum. Tek bildiğim yükseklik korkusunu aşmak ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar olduğu. Bunları araştırmanızı öneririm. Bunun dışında ise belki aktif görevde olan pilotlarla iletişime geçerek sağlıklı fikirler edinebilirsiniz. Böylesine önemli bir yol ayrımında sizleri kesinlikle yanlış yönlendirmek istemem.

13- Running Memory Span Modülünde 4 Rakam Bilmek Yeterli mi?

Kim Bilir? 

🙂

 Bu sorunun yanıtını bilmek mümkün değil. Bu nedenla kafamızı bununla meşgul edip başarabileceklerimizi sınırlamaktansa, en yükseği hedefleyip bilebildiğimiz kadar çok rakam bilmek bence doğru bir yaklaşım olacaktır. THY, DLR Sınavları(2) yazımda da bahsettiğim üzere bu modüle ben 4 ortalama ile başlamışken bir kaç hafta sonra 7-8’li doğru yanıt oranını bulabiliyordum. Çok iyi bir konsantrasyon gerektiren modüllerden biri sadece.

14- MIC Modülü için Joystick Almak Zorunlu mu?

Zorunlu mu? Hayır

Gerekli mi? Evet

Ben sınava başvurum kabul edildiği an joystick’i aldım. Ve onunla her gün pratik yaptım. Bu nedenle joystick olmadan ne şekilde bir çalışma yapılabilir gerçekten kestiremiyorum. Sınavda bir sürpriz yaşamamak veya bilinmeyenin verdiği gerginliğe maruz kalmamak için joystick’le çalışmak avantaj olacaktır diye düşünüyorum. Airport haber sitesinin forum kısmında, joysticklerini devretmek isteyen kişiler oluyor. Son zamanlarda bu cihazların fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığı için bu şekilde daha uygun fiyata bir joystick edinebilirsiniz.

15- Matematikte Çok İyi Değilim, Süreyi Nasıl Yetiştireceğim?

DLR 1’de çıkan matematik soruları daha çok beyin jimnastiği gibi, Düşünmeye ağırlık verip, gerek olduğunda işlem yapılacak türden sorular yer alıyor. Açıkçası süre bitmeden bile bitiyor ve rahatlıkla kontrol etmeye zaman kalıyor. Bu modülde de diğerlerinde olduğu gibi beyninizi durum için hazır hale getirmeniz gerekiyor. Böylelikle soruları çok daha hızlı şekilde kavrayarak. önceden aşina olduğunuz yöntemleri hızla düşünebiliyorsunuz.

16- Mülakatlarda “Role Play” Durumlarında Bilmediğiniz Sorulara Nasıl Yanıt Verdiniz?

Bu sorunun bir doğru cevabı olduğunu düşünmüyorum. Sadece ben nasıl hazırlandım onu söyleyebilirim: Olabildiğince çok okuyarak ve bilgi dağarcığımı kuvvetli tutmaya çalışarak. Sınavlara her bir detay soruya hazırlanarak  ve bunların cevaplarını düşünerek çalışmak innaılmaz yorucu olmalı. Bunun yerine bilgiye güvenerek kendinizi hazır hale getirmek bence daha mantıklı. Bu sayede soru ne olursa olsun, mantık çerçevesinde düşünüp bilgilerinizi harmanlayarak uygun cevaba erişebileceğinize inanıyorum.

17- İngiltere’de Hangi Okulda Eğitim Aldınız?

YAS-PİLOT-OLMAYA-BİR-ENGEL-Mİ-SİZDEN-GELEN-SORULAR6

İngiltere’de Bournemouth kentinde yer alan Anglo-Continental okulunda “Havacılık İngilizcesi” ve “Pilotlar için Havacılığa Giriş” dersleri aldım. Bu okulu seçmemin nedeni öğretmen kadrosuydu. Benzer eğitim veren okullar mevcut bu nedenle kararınızı vermeden önce kurumla iletişime geçip ders programlarını ve öğretmenlerinin özgeçmişlerini istemenizde fayda var. Emekli pilotlar, aktif olarak havacılık sektöründe çalışan kişiler ders programının dışında da birçok farklı konuda sizlere yardımcı olabiliyorlar.

Kısa sürede derleyebildiğim en sık sorulan sorulardan oluşan bu yazı umarım sizlere fayda sağlar. Daha farklı sorularınız varsa bilgim dahilinde yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağım. Sorularınızı mail veya instagram yolu ile bana iletebilirsiniz.

Keyifli Çalışmalar…

bd

Yorum Yap

Bu yazılar da hoşunuza gidebilir

Son yazılar

tarafından Brcva
tarafından Brcva
tarafından Brcva

Popüler yazılar

tarafından Brcva
tarafından Brcva
tarafından Brcva
Merhaba, Ben Burcu DENİZ. 2014 yılında çıktığım ‘HAVACILIK’ macerama, zaman zaman üzüntüler, hayal kırıklıklarıyla ancak nihayetinde büyük bir mutluluk ve gururla devam etmekteyim.

Çok uzun yıllar süren bu maceranın sonunda, TAFA’dan mezun olarak sonunda 3 sırma sahibi bir pilot olarak yazılarımı sizlerle paylaşacağım. Yıllar süren uçuş akademilerine girebilme hikayemde o kadar yardımsız ve o kadar zorluklarla ilerledim ki ‘Kazanırsam ben herkese yardım edeceğim’ sözümü tutmaya kararlıyım.

İletişime Geç: info@thewomanpilot.com