Çarşamba, Eylül 18, 2024

PİLOTLUĞUN KİTABI VAR MI?- HANGİ KAYNAKLARI KULLANDIM?

tarafından Brcva
256 Görüntüleme
PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM11

THY Pilot Adaylığı Sürecinde Hangi Kaynakları Kullandım?

Herkese tekrar merhaba… Öncelikle şunu belirterek başlayayım, bu hafta tam bir senedir çıldırarak beklediğimiz “ENDGAME” haftasıydı. Tabii ki spoiler yeme korkusu ile her zaman olduğu gibi ilk seansa gittim. Film vizyona gireli henüz 4 gün olduğu için bu yazıyı okuyup da filmi seyretmemiş kişiler olabileceği ihtimali üzerine yorum yapmayacağım. Sadece zihinsel olarak çok yorgunum… Bu nedenle haydi beynimizi çalıştırarak zihinsel dünyamızı farklı yönlere çekelim.

“Zeka, ancak kendisine zorunluluk yüklenildiği zaman, yeteneklerini kullanır.” Henry Poincare

PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM2

Hepimizin bildiği gibi bu süreç başından sonuna kadar çalışmak, çalışmak, çalışmak gerektiriyor. Ve bana göre bu süreci güzel ve keyifli yapan da bu. Her şey size bağlı, sizin elinizde. Her şey hayallerinizi ne kadar gerçeğe dönüştürmek istediğinizle, kendinizi sonuna kadar açmaya olan yürekliliğinizle ilgili. Pilot olmaya karar verip de ilk başvurunuzu yaptığınız andan itibaren sizi aşama aşama geçmeniz gereken sınavlar bekliyor olacak. Peki ama bu sınavlara nasıl çalışacaksınız? Gerekli kaynakları nereden bulacaksınız?

Benim her zaman kardeşime söylediğim bir söz vardır: ” Bir konu hakkında hiçbir şey bilmiyor olabilirsin ama Google’a girmeyi biliyorsun değil mi?”. Bu bloğu bulduğunuza göre sizlerde biliyorsunuz demektir. Sizlerle paylaşacağım kaynakların hepsini yıllar içinde aklıma gelen her şeyi Google’da ordan oraya savrularak, site içinden siteler bularak elde ettim. Bu demek oluyor ki ben sadece kendi kapasitem kadarını elde ettim ama her birinizin azimle yapacağı araştırmalar sonucunda bulabileceğiniz milyonlarca kaynak var. İngilizce olarak araştırma yapmayı unutmayın. Ve şunu da her daim hatırlayın ki bu konuları bir yerlerde birileri hazırlıyor, birileri keşfediyor, birileri çalışıyor. Bu nedenle forum gibi yerlerde “Kaynak yok, Neye çalışacağız?, Nasıl aratacağımı bile bilmiyorum” gibi yazılara itimat etmeyin.

“Bir insanın zekası bilgisine göre değil, bilgi edinme yeteneğine göre ölçülür.” Bernard Shaw

PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM3

Şimdi bir yol haritası çizelim ve adım adım ilerleyelim:

  • DLR 1 Modülleri
  • CRM
  • Kurul Mülakatı

DLR 1

Bir sürü farklı yeteneğinizi ölçen modüllerden oluşan bu sınav için THY size zaten bir link gönderecek. Bu gönderilen linkte yer alan modüller bile aslında sınavı geçebilmek için yeterli. Tek püf noktası: Tekrar, tekrar, tekrar. Yine de farklı kaynaklar isteyenler için Sun Express’in de hazırlamış olduğu benzer modüller var. Bunları internette kısa bir araştırma ile bulabilirsiniz. (Airport Haber-Forum Başlıklarında Sıklıkla Paylaşılıyor) Açıkçası Sun-Ex’in modülleri, gerek ses bakımından, gerek hız bakımından gerçek sınava daha yakın. Bir de Sky Test isimli uygulama mevcut. Bunu da yine farklı kaynaklardan edinebilirsiniz. Bu platform diğer modüllerden ziyade MIC adı verilen yetenek sınavını, evinizde deneyebilmeniz için harika bir alternatif. İlk yazılarımda da belirttiğim Logitech marka joystick ile bu modüle kendi başınıza hazırlanabilirsiniz. Zira sınavda bu joystick’i gördüğünüzde psikolojik olarak da bir rahatlama hissedecek aynı zamanda hassasiyet konusunda alışık olduğunuz bir dinamiğe sahip olacaksınız.

PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM4

MIC sınavı ile ilgili sürekli olarak şu tarz sorularla karşılaşıyorum: “Türbülans şiddetli mi?, altitude veya compass çok hızlı değişiyor mu?” gibi… Arkadaşlar, bu sorunun cevabını bilmenize gerçekten gerek var mı? Yani öyle ya da böyle bir sınava her şarta hazır olarak girmek, en mantıklısı değil mi? Yani Messi’nin amaan her maçta da frikik mi olacak diyerek, frikik çalışmayı bıraktığını düşünebiliyor musunuz? Size ayarları yapabilmeniz için level-level seçenek sunulmuş, kullanın lütfen.

Benim çalışma yöntemimi sorarsanız, ben sıfır hataya indirene kadar aynı şeyi defalarca kez çalışırdım. Ne zaman ki artık o level’da hata yapmayacak kadar hakim oluyordum, o zaman bir üst aşamaya geçme hakkını kendime verdim. Sınava yaklaştığımda artık level 12’de hatasıza yakın yapmak için çalışıyordum.

PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM5
*Level 12 İlk Denemeler (Gördüğünüz gibi level 12 ilk denememde kendime göre ortalama bir skor almışım)

**Sesli komutlarda ben de zaman zaman kaçırıyordum hatta sınavda da 3-4 tane kaçırdığımı düşünüyorum. Ancak bu geçmem için bir sorun yaratmadı.

Son olarak DLRSINAVI sitesinde de kendinizi farklı seviyelerde test edebileceğiniz güzel testler mevcut. Üstelik skor geçmişinizi de tutarak gösterdiğiniz gelişimi görmeniz sağlanıyor.

(Blog vesilesi ile tanıştığım bazı pilot adayı arkadaşlarımın istediği üzerine, Instagram hesabımda bundan böyle vakit buldukça modüller ile ilgili kendi çalışmalarımdan görüntüler ve skorlarımı paylaşmaya çalışacağım. Blog yazılarını çok fazla fotoğrafla boğarak yazıların özünü bozmak istemedim.)

DLR 1 yetenek modülleri ile ilgili söylemek istediğim, sürecin en keyifli basamağı olduğudur. İlk defa çözmeye başladığınızda düşük gelecek sonuçlara hiç ama hiç aldırış etmeyin. Sadece beyninizin onlara alışması için zaman verin ve devam edin. Şaşıracak derece ilginç bir ilerleme kaydedeceksiniz. Ben RMS modülü için “Bu iş çalışmakla olmaz, mümkün değil” derken, belki de en iyi yaptığım modüllerden biri oldu ve eskiden 5 yaptığım zaman sevinen ben, bazen abartı sayılara ulaştım.

PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM6

*dlrsinavi.com telefondan da çözülebilme olanağı sunduğu için her zaman, her yerde çalışabilmeniz mümkün.

Uzun lafın kısası gerek yetenek, gerek bilgi modülleri olsun çok iyi bir çalışma sizi kesin başarıya götürecektir. Bilgi modüllerinde varolan bir soru bankası mevcut. Yine kolay bir arama ile edinebilirsiniz. Bir çok kişi oradaki soruları ezberleyip, sınavdan başarısız oldu. Soruların kendi içlerindeki mantığı anlamaya çalışın lütfen.

CRM

PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM7

Gelelim çoğu insanın korkulu rüyası CRM sınavına. Ben daha önce 2 defa DLR 2’ye girmiş bir aday olarak kesinlikle CRM’e gireceklerin çok şanslı olduklarına inanıyorum. Bu sınavla ilgili tecrübemi THY CRM Mülakatı yazımda detaylıca anlattım. Bu yazımda ise kullandığım kaynaklara değineceğim.

CRM bence her şeyin bir bütün halinde olduğu bir sınav. Bu nedenle okuyun, okuyun, okuyun. Ben öncelikle kendimi masaya yatırıp iyice bir inceledim. Zayıflıklarım, güçlü yönlerim, geçmişim, hayallerim, geleceğim… Tüm bunlar üzerinden kendimi değerlendirdim. Ve kafamda bu kaseti tekrar tekrar oynatırken ortaya çıkan her şeyi yazdım. Daha sonra geçmişten aldığım feedback’lerle birleştirerek yola koyuldum. Psikoloji alanında hazırlanmış tezler, kitapçıklar, havacılık psikolojisi ile ilgili yapılan çalışmalar, bitirme tezleri, DLR merkezli çalışmalar, duygusal zeka, durumsal farkındalık, havacılıkta CRM, liderlik gibi alanlarda yapılan çalışmalar ile ilgili bulabildiğim her şeyi indirdim. (Her bir başlık için sayısız kaynak bulabilirsiniz.) Bunların hepsini cidden kalın kitaplar haline getirdim. Pilotların karar verme süreçlerinden, hava trafik kontrolörleri ile olan konuşmalarına kadar bulup bunları kitapçıklar halinde çalıştım. Sınavda çıksın veya çıkmasın  bilgi dağarcığına sahip olmak en başta size özgüven getirir. Konuşurken kendinizden emin ve bilgili olmak, bazen sorulan sorunun yanıtını bilmezken bile doğru mantığı yürütmenize yol açar.

“Bir insanın zekası, vereceği cevaplardan değil, asıl soracağı sorulardan anlaşılır.” N. Levis

Kendi indirdiğim akademik araştırmalar, tez çalışmaları ve oluşturduğum kitapları bitirdikten sonra ise bazı tavsiye edilen kitapları okudum. Bunlar;

  • Havacılık ve Uzay Psikolojisi- Prof. DR. Muzaffer Çetingüç
  • Havada Kalan Sorular- Kaptan Pilot Menderes Çakıcı

Bir de teknik bilgi açısından yararlı olacağını düşündüğüm için daha önce uçak mühendisi arkadaşımdan edindiğim, ODTÜ birinci sınıftayken kullandıkları bir kitaptan faydalandım. İsmi “Uçaklar ve Helikopterler- Kaya Şahin”

PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM8

Gelelim web sitelerine:

Youtube tabii ki her konuda olduğu gibi burada da derya deniz. Youtube’den gerek kişisel gelişim ile ilgili dersler ve araştırmalar, gerek pilot akademilerindeki dersler, gerekse CRM süreçleri ile ilgili binlerce video izleyebilirsiniz. Gerçekten bunu yapmanızı gönülden tavsiye ederim.

Bunun yanı sıra TED özellikle kişisel gelişim, psikoloji ve motivasyon üzerine harika bir platform. Mutlaka kullanın derim.

Podcast’ler… Yolda, uyumadan önce, spor yaparken, araba kullanırken kısacası kolaylıkla her yerde kullanabileceğiniz bir kaynak da podcast’ler. Hemen hemen her konu başlığına ait inanılmaz faydalı içerikler yer alıyor.

PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM9

Bilgi dağarcığınızı doldurma işlemini başarı ile tamamladıysanız, sırada bunu karşınızdakine ne ustalıkla sunacağınız var. Bunu test etmek için 3 yöntem var:

  1. Arkadaşlarınızla veya ailenizle mülakat ortamı oluşturup, soru cevap yapmak.
  2. Kendinizle satranç oynarmışcasına bir mülakat deneyimi hazırlayarak sesinizi kayda almak.
  3. İkinci maddeyi bir adım öteye taşıyarak kendinizi tıpkı mülakata girmiş gibi düşünerek videoya almak. (Vücut dili, oturma şekli, ses tonu, mimikler gibi önemli detayları görmenizi sağlar)

Her 3 maddenin de en önemli kısmı geri bildirim. Sevdiklerinizden sizleri acımasızca eleştirmelerini isteyin ve kendinize olabildiğiniz kadar acımasız olun. O kadar köşeye sıkıştırın ki kendinizi, mülakat odasında olabilecek neredeyse her senaryoya önceden hazırlanmış hale gelin.

Önemli Not: Mutlaka bilemeyebileceğiniz bir soru çıkacağını hesaba katın ve bu konudaki tavır ve tutumlarınızı uygun hale getirin.

KURUL MÜLAKATI

Bu yazının en kısa kısmı belki de kurul mülakatı olacak. Neden mi? Ben CRM’e ve tabii ki onun öncesindeki yıllarda da DLR 2’ye öyle sağlam hazırlanmışım ki “Kurul” için ekstra ekstra kaynak aramam gerekmedi. Tek yaptığım şey çalışırken hazırladığım notlarımı tekrar etmek, bilgilerimi tazelemek oldu.

Tabi Kurul Mülakatının bir farkı var. Mülakatta sizleri bir de kaptan pilotunuz bekliyor olacak. Bu demek oluyor ki teknik sorulardan sorumlu olacaksınız. CRM’de de teknik sorular sorulmuştu fakat tabii ki kaptan pilotun olduğu yerde sular farklı akar. Buna dikkat. Teknik bilgilerinizi taze hale getirin.

PİLOTLUGUN-KİTABİ-VAR-Mİ-HANGİ-KAYNAKLARİ-KULLANDİM10
*BU KİTAP GÜZEL BİR KİTAP FAKAT ÇOK DA AŞIRIYA KAÇARAK KENDİNİZİ GEREKSİZ DETAYLARA BOĞMAYIN.

Bir diğer detay ise yine bu mülakatta ingilizce olarak konuşmaya devam edilmesi. Kimisine uzun kimisine kısa denk gelen bu süre, benim tüm mülakatlarımda oldukça uzundu. Hatta mülakatımın yarısından fazlası İngilizce geçti diyebilirim. Bu nedenle eğer İngilizce olarak konuşma fikri sizi geriyor ise yine kendinizi kaydederek bol bol pratik yapın. İngilizce yüzünden oluşan gerginliğinizin, pilotluk yeterliliğinizin yansımasını etkilemesini istemezsiniz.

Bunu söylemeye gerek var mı bilmiyorum çünkü hangi meslek dalında iş görüşmesine giderseniz gidin, o şirket hakkında bir araştırma yaparak gitmeniz gerekir. İşte bu noktada Türk Hava Yolları’nı iyi tanıyın. Laf olsun diye değil. Cidden geleceğinizi sürdüreceğiniz, bir üyesi olmayı hayal ettiğiniz kurumun önemli bilgilerine hakim olun.

Kaynaklar için aklıma gelen en ufak detayı sizlerle paylaşmaya çalıştım. Sizlere soruları bulup yükleyebilirdim ve belki birçok kişi çok daha memnun olurdu. Ancak pilot olmak isteyen bir kişinin, bu kadarlık bir araştırma yapmak için bile üşenmesi bence doğru değil. Ben kimsede olmayan bu kaynakları, daha önce kendimin bile var oldukşlarını bilmediğim kaynaklardan buldum. Evet çok daha uzun sürdü ancak o yolda herkesten çok daha farklı bilgiler öğrendim, kendimi mutlu hissettim. Bu nedenle size de balıkları tutup da vermek istemedim. Umarım bu yazı ile biraz olsun balığı nasıl tutacağınız hakkında ufak bir parça katkım olur.

THY süreci ile ilgili soru ve önerilerinizi lütfen paylaşın. Mümkün olan en kısa sürede geri dönüş yaparım.

Çömez yakınıyormuş: “Bize öyküler anlatıyorsun ama anlamlarını açmıyorsun.” Usta yanıt vermiş: “Biri sana meyveyi çiğneyerek ikram etse hoşuna gider miydi?” Paul Brunton

bd

1 yorum

FuturePilot 23 Mart 2024 - 21:13

Merhaba Burcu hanım bu yazınız da diğerleri gibi harika ve çok yararlı bir yazı. Tüm emekleriniz için gerçekten çok teşekkürler. Bu arada uçaklar ve helikopterler kitabının pdfi hala elinizde varsa atabilir misiniz? :))

Cevapla

Yorum Yap

Bu yazılar da hoşunuza gidebilir

Son yazılar

tarafından Brcva
tarafından Brcva
tarafından Brcva

Popüler yazılar

tarafından Brcva
tarafından Brcva
tarafından Brcva
Merhaba, Ben Burcu DENİZ. 2014 yılında çıktığım ‘HAVACILIK’ macerama, zaman zaman üzüntüler, hayal kırıklıklarıyla ancak nihayetinde büyük bir mutluluk ve gururla devam etmekteyim.

Çok uzun yıllar süren bu maceranın sonunda, TAFA’dan mezun olarak sonunda 3 sırma sahibi bir pilot olarak yazılarımı sizlerle paylaşacağım. Yıllar süren uçuş akademilerine girebilme hikayemde o kadar yardımsız ve o kadar zorluklarla ilerledim ki ‘Kazanırsam ben herkese yardım edeceğim’ sözümü tutmaya kararlıyım.

İletişime Geç: info@thewomanpilot.com