Merhaba, hayallerinden ne olursa olsun vazgeçmeyenler ve doğru zaman geldiğinde hazır olmak için bekleyenler, uğraşanlar, çalışanlar. Neden mi böyle başladım yazıma? Hemen açıklayayım. Bütün dünyanın, zor zamanlardan geçtiği bir dönemdeyiz evet. Havacılık sektörü de global olarak sıkıntı yaşıyor bu da doğru. Tüm bunların etkisi olarak sınavların ertelendiği, süreçlerin durdurulduğu ve dahasını da yazmayayım.
Evet bunlar doğru. Ancak hayatta bazen kontrolünüz dışında olaylar gelişir. Belki her şeyi kontrol edemezsiniz ancak olaylara karşı tutumunuz hala sizin kontrol edebildiğiniz bir şey. İşte bana göre bu, elimizdeki en büyük güçlerden birisi. Sizlere polyannacılık oynayın demiyorum tabii ki eksileri artıları değerlendirin. Hatta SWOT analizi yapın kendinize. Ancak belirli, keskin durumlar haricinde sırf bekleyeceksiniz diye, sırf bir şeyler şu an için ters gitti diye vazgeçecekseniz eğer bu mesleği veya istediğiniz herhangi bir şeyi ne kadar isteyip istemediğinizi bir daha düşünün derim. Çünkü bir şeyi gerçekten istiyorsanız yolunuza çıkacak olan engelleri, size örülmüş olan duvarlar olarak değil üstüne basıp geçmeniz gereken merdivenler olarak görürsünüz.
Bu yazdıklarım biraz sert gibi gelmiş olabilir belki ancak aldığım bazı mesajları ve bazen kişilerin pilot olup olmamak için düşündükleri şeyleri görseniz belki de hayret ederdiniz. Hatta belki de kızardınız bile.
Bildiğiniz gibi şu an ben de uçuşlarımı bekliyorum, herkes gibi ben de bir an önce durumların iyileşmesini ümit ediyorum. Ancak tüm ekonomistlerin, analistlerin ve uzmanların ne dediklerini umursamadan oturup derslerime çalışarak ve sizlere merak ettiğiniz konularda yazarak ve video çekerek kendimi diri tutmaya çalışıyorum.
İşte o sorulardan biri de başlıkta gördüğünüz, ‘matematik ve fizik’ konusu. Açıkçası bu sorunun gerçekten pilot olmak isteyen birileri tarafından sorulup sorulmadığını çok kestiremiyorum. Nedenlerini aşağıda izah edeceğim.
Bildiğiniz üzere pilotluk oldukça zor bir meslek. Ve birbirinden farklı bir çok disiplinin bir arada kullanılması gerektiği, bilgi, zeka, yetenek ve çok daha fazlasını barındıran meslek. Mesleğin belki de en güzel tarafı sürekli öğrenmek zorunda olmak. Böyle bir gerekliliği olması demek oluyor ki pilot olmak için gerekli sınavlara da çok iyi hazırlanmalıyız. Ancak onun da öncesinde bizler, ömür boyu yapacağımız bir meslek seçerken bunun bize gerçekten uygun olup olmadığını araştırmalıyız ki mutsuz olmayalım, başarılı olmayalım.
Yukarıdaki araştırmaları yaptığımızda ise göreceğimiz bariz noktalar var. Örneğin temel bazı fizik kavramlarının meslek hayatımızda bize her zaman lazım olacağı gibi veya meslek hayatımızın hemen her anında minimal veya daha karmaşık hesaplamalar yapmamız gerektiği gibi. Zaten matematiği hayatımızın hangi alanında kullanmıyoruz ki öyle değil mi? Ama konu sadece bu da değil. Örneğin meteoroloji dersi diye düşündüğünüzde belki aklınıza ilk gelecek şeyler matematik ve fizik olmayacaktır. Ancak olmalı. Çünkü bu ders, meslek hayatınızda da çok lazım olacak bir ders olacak ve içeriğinde bolca matematik ve fizik var.
Gelelim sorulara,
-Lise matematiği ve fiziği yeterli olur mu?
Bence bu olaya bu şekilde bakmamak lazım. Nedeni ise lise matematiği ve fiziği derken aslında, bu basitlikte mi diye düşünülmüş galiba. Ancak ne o basitlikte ne de o zorlukta:)
Tabi ki temelinde aynı prensipler her zaman geçerli ancak burada türev, integral almayacaksınız mesela veya çarpanlara ayırma yapmayacaksınız. Ancak farklı türden hesaplamalar yapacak, örneğin moment hesaplamaları yapacak , evrenin işleyişi konusundaki temel bilgilerinize de ihtiyaç duyacaksınız. Mass and Balance dersinde hem fizik hem matematiği bol bol kullanacaksınız. Uçuşlarınızda ise yakıt hesaplamaları gibi bir çok hesaplamayı sizler yapacaksınız. Kısacası evet tabii ki matematik ve fizik bilmeniz gerekiyor:)
Ancaaak her zaman söylediğim gibi, bunlar asla korkutucu gözükmesin gözünüze. Çünkü küçükken belki de bir çok konuya sadece sınavlarımızı geçmek için çalıştığımız için konuların derinini anlamadık. O yüzden de bazı dersleri sevmiyorum dedik bıraktık. Veya anlamıyorum deyip geçtik. İşin aslı olayın nasıl işlediğini gerçekten merak ederek çalışmaya başladığınızda hiçbir şey zor gelemeyecek emin olun. Hatta keyif bile alacağınızı düşünüyorum.
Kısacası yapmamız gereken iki tane şey var:
1- Gerçekten bu mesleği istiyor muyuz? ve onun getireceği zorlukları ne olursa olsun göğüsleyebilecek miyiz?
2- Bir şeyi ilk seferinde anlamasak da pes etmeyip tekrar tekrar çalışacak azmimiz ve enerjimiz var mı?
Eğer cevaplarınız ‘EVET’ ise korkmayın çünkü emin olun BAŞARACAKSINIZ:)
bd