Pazartesi, Aralık 23, 2024

Uçak Motorları Nasıl Çalışır?

tarafından Brcva
370 Görüntüleme
the-woman-pilot-aero-engine-design-

Merhabalar sayın blog severler,

Geçtiğimiz günlerde Youtube kanalımda yayınladığım ‘Uçak Motorları Nasıl Çalışır?’ videosunun blog’a uyarlanmış halini sizlerle paylaşmak için geldim. Belki benim gibi bir şeyleri okuyarak anlamayı sevenler de vardır, o nedenle aynı içeriğin yazılı halini getirdim sizlere:) Tabi video linkini de koyacağım ki animasyonu izleyebilin.

Motorlar konusu hem geçmişte hem şu an ve muhtemelen hem de gelecekte en sevdiğim konu olacak. Bu nedenle benim için ayrı bir keyfi ve heyecanı var. Öğrenmekten her daim keyif alacağım bu konuyu en basit haliyle sizlere aktarmaya çalışacağım.

Pilotaj 101 serisinin ilk videosu olan ‘Uçaklar nasıl uçar?’ videosunda seriye basit bir giriş yapmıştık. Ve kanatlarla oluşan lift kuvvetine değinmiştik.

Sırada ise hepimizin aşkla baktığı o güzel uçakların, ileri yönde gitmesini sağlayan teknoloji harikası motorları incelemek var.

Kerosen: uçak yakıtı (videoda lazım olacak minnak bilgi :))

Uçak motorlarına gelmeden önce belki de bir motorun çalışma prensibini öğrenmeliyiz. O yüzden kısaca bundan bahsedelim. Arabalarla haşır neşir olanlar az çok motorların çalışma prensibini de biliyorlardır. Aslında ehliyet alırken de sınavlarda bu sorular vardı diye hatırlıyorum. En azından benim zamanımda. Yaşım ortaya çıktı 🙂

Evet Piston motorlar basitçe şu şekilde çalışır: 

Öncelikle Motorun ihtiyacı olan şey hava ve yakıt karışımıdır.

  1. İlk adımda yakıt ve hava karışımı pistonun hareketiyle içeriye dolar.
  2. Bu karışım pistonun hareket etmesiyle birlikte sıkıştırılır.
  3. Benzinli ve dizel motorlar için farklı ateşleme durumları olsa da sonuç olarak bu adımda yanma işlemi gerçekleştirilir.
  4. Ve son adımda ise yanma esnasında oluşan gazlar egzoz yoluyla dışarı atılır.

Uçak motorları çok daha gelişmiş motorlardır. Ve yolcu uçaklarında kullanılan motorlara turbofan motor adı verilir.

Uçak motorları, içlerine aldıkları havayı belirli proseslerden geçirdikten sonra ki bunları birazdan göreceksiniz(animasyonlu videoyu izleyin faydalı olacaktır görsel hafızanıza kazınarak) dışarıya atar. İşte etki-tepki kanunu diye halk arasında söylediğimiz bu olay, uçağın ileri doğru gitmesine neden olur.

Ne demek istedim ben şimdi?

Bir balon düşünün. İçi hava dolu. Balonun ağzı kalan kısma göre daha ince. Bu nedenle buradan boşalacak hava dar alandan çok daha hızlı şekilde geçecek öyle değil mi?

Bu sayede ne olacak? Hepimiz cevabı biliyoruz:) (balonla bir şeyler yapıyorum videoda:) )

Turbofan motorlara geri dönelim.

Turbofan motorlar – yeni nesil uçak motorlarıdır. Bu motorlar bir yandan çok daha az yakıt tüketimi sağlarken diğer yandan yüksek verimlilik sunarlar.

Videonun ortalarına doğru animasyonlu bir şekilde, turbofan motorun nasıl çalıştığını anlatan bir animasyon mevcut. Vaktiniz olursa izleyin çünkü oldukça basit bir dille çok güzel izah edilmiş bir video. Videoya aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

Uçak Motoları Nasıl Çalışır?

Videoda da izlediğiniz gibi turbofan motorları da aslında pilotluk gibidir. Çok iyi bir ekip çalışması ile tam performans elde edilir.

Sizlerin de tahmin edebileceğiniz üzere, motorlar bu uçakların kalbi. Bu nedenle bugün öğrendiklerimiz bizlere sadece genel anlamda bir tablo çizecektir. Ama oldukça zevkli bir konu olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden daha teknik detayını merak edenler için video altına linkler bıraktım.

Eğer anlatmamı istediğiniz konular varsa öneri olarak lütfen aşağıya yorum bırakın. Ve tabi ki bu kanala bu kanala abone olarak ve videoları beğenerek bana destek olursanız ben de daha bir hevesle video çekmeye devam edebilirim:)

Bir sonraki yazıda sizlerle ‘Airbus’ta Çalışan Uçak Mühendisi Tuğrul Bey ile yaptığım röportajı ve kendisinin ücretsiz olan ‘uçuş okulu’ projesini paylaşacağım. Takipte kalın 🙂

Hoşçakalın.

Yorum Yap

Bu yazılar da hoşunuza gidebilir

Son yazılar

tarafından Brcva
tarafından Brcva
tarafından Brcva

Popüler yazılar

tarafından Brcva
tarafından Brcva
tarafından Brcva
Merhaba, Ben Burcu DENİZ. 2014 yılında çıktığım ‘HAVACILIK’ macerama, zaman zaman üzüntüler, hayal kırıklıklarıyla ancak nihayetinde büyük bir mutluluk ve gururla devam etmekteyim.

Çok uzun yıllar süren bu maceranın sonunda, TAFA’dan mezun olarak sonunda 3 sırma sahibi bir pilot olarak yazılarımı sizlerle paylaşacağım. Yıllar süren uçuş akademilerine girebilme hikayemde o kadar yardımsız ve o kadar zorluklarla ilerledim ki ‘Kazanırsam ben herkese yardım edeceğim’ sözümü tutmaya kararlıyım.

İletişime Geç: info@thewomanpilot.com